Asocieri preparate cu vin la masa de Paște

Sărbătorile de Paște se apropie cu pași repezi și, pentru că ne dorim să vă ajutăm în echilibrarea coșului de cumpărături, am stat de povești cu Ciprian Macavei, somelierul Cramei Jelna, pentru a ne face câteva recomandări de asociere a preparatelor de Paște cu un vin excelent raport calitate - preț.

Anul acesta va fi puțin diferit, dar acest aspect nu ne împiedică să sărbătorim cu aceleași bucate tradiționale cu care ne-am obișnuit și să ridicăm un pahar de vin care să potențeze gustul. Desigur, vom face asta fiecare din propria casă. Dar gândurile pozitive că totul va reveni la normal în curând ne vor aduce împreună.

Când ne gândim la masa de Paște, ne gândim la friptura de miel, ouă și cozonac. Cum carnea de miel este o carne grea și sățioasă, recomandăm ca masa de prânz să înceapă cu o salată compusă din ingrediente de sezon (ceapă verde, ridichi, salată verde, spanac etc) care este foarte bună pentru digestie și perfectă pentru a asocia lângă ea un vin alb. De exemplu, un Sauvignon Blanc din gama Jelna (proaspăt şi elegant, seduce prin note intense de fructul pasiunii, soc și flori albe de primăvară) sau o Feteasca Albă din aceeași gamă (calmă și răcoritoare se deschide gingaş şi pur în note de dulceaţă de caise, iarbă verde şi citrice. Echilibrul desăvârşit între aciditate, alcool şi corp fac din această Fetească Albă un vin deosebit, abordabil şi versatil).

Pentru mult așteptata friptură de miel recomandarea noastră este să alegem un vin sec. Un vin roșu sec va avea grijă ca masa dumneavoastră de Paște să fie una de neuitat. Cabernet Sauvignon Reserva din gama Dealu Negru , singurul cabernet vinificat în zona de Lechința, cu o perioada de 6 luni de învechire în butoi nou de stejar este acompaniamentul perfect pentru friptura dumneavoastră de miel ,în acelasi timp pentru cei care nu sunt familiarizati sau prietenosi cu un vin roșu puternic avem varianta unui Pinot Noir vinificat proaspăt, prietenos și ușor de înțeles, iar printre opțiunile dumneavoastră se poate număra și un rose, Merlot Rose din gama Dealu Negru care este gândit să aducă un aport mai puternic în asociere cu un preparat față de clasicele rose-uri de vară.

Toate aceste vinuri plus altele din portofoliul nostru se găsesc în magazinele specializate în vânzare de vinuri de la voi din oraș. Cu siguranță multe dintre acestea și livrează în această perioadă pentru a evita să vă deplasați și să rămâneți în siguranță acasă.

În Bistrița, Bucureși și Cluj venim în ajutorul distribuitorilor și livrăm la domiciliu.

Persoane de contact:

  • Bistrița - Darius - 0746 344 657
  • București - Yadira - 0721 270 002
  • Cluj - Ciprian - 0748 314 681

 


 

Mâncarea și vinul: inseparabile

Vinul este mult mai mult decât un simplu lichid care curge prin pahare. Vinul în sine este poveste, eleganță, cunoaștere, descoperire. Găsește o portiță de a îmbunătăți majoritatea aspectelor vieții noastre. Și acum ne vom opri la unul de care suntem cu toții interesați: gastronomia.

Mâncarea a încetat de mult să mai fie doar factorul care pune capăt senzației de foame. Ne dorim ca preparatele din farfurie să fie savuroase, cu gust bogat în arome. Vinul are rolul de a potența gustul mâncării pentru a ne oferi experiențe culinare complexe și complete. Fiecare masă este motiv de bucurie, de aceea trebuie să avem grijă de variabilele cele mai importante, mâncarea și vinul. Asociate corect, cele două capătă o încărcătură emoțională pentru că oferă o stare de bine, de satisfacție, de confort.

La fel ca în viață este vorba despre echilibru, fie că ne referim la cantitatea de mâncare și vin pe care o consumăm, fie că ne referim la echilibrul dintre cele două pentru că doar așa putem avea pare de o experiență unică la masă.

Tuturor ni s-a întâmplat, cel puțin o dată, să bem o gură de vin după ce am gustat dintr-un preparat și să avem senzația că gustul final nu e unul armonios, plăcut, că ori e prea acru, ori prea amar și am dat vina fie pe calitatea vinului, fie am considerat că preparatului respectiv îi lipsește ceva. Nu contestă nimeni că motivul nu poate fi unul dintre cele două, dar în majoritatea cazurilor se întâmplă ca asocierea dintre mâncare și vin să nu fie corect făcută.

Ne-am gândit să venim cu câteva sugestii de asociere a vinurilor noastre cu mâncarea pentru a te bucura pe deplin de unul dintre cele mai frumoase aspecte ale vieții.

Câteva reguli de baza:

  • Preparate acide: vinuri acide, fructate și aromate
  • Preparate grase, gătite cu mult ulei: vinuri acide cu o aromă puternică, bogată, vinuri rose sau roșii , fără tanini pronunțați
  • Preparate din pește: vinuri albe sau rose, fructate și pronunțate în aromă
  • Preparate sărate: vin roșu cu continut scăzut de tanin
  • Preparate afumate: vinuri albe baricate cu o bogată aromă de stejar sau vinuri roșii condimentate
  • Preparate picante: vinuri roșii fructate,tinere, conținut scăzut de tanin și alcool sau vinuri albe cu un zahăr rezidual ușor ridicat și bogate în aciditate
  • Preparate acre : vinuri albe fructate, ușoare
  • Preparate dulci : vinuri la fel de dulci

O variabilă de care trebuie să ținem cont în toată ecuația aceasta sunt sosurile. Sosurile modifică nu doar aroma ci și textura sau consistența unei mâncări. Priviți sosurile ca pe un condiment lichid și în același timp gândiți-vă la faptul că sosul poate avea indici ,,magici” în reușita unei asocieri culinare cu vinul.

Una dintre recomandările de asociere a vinului cu mâncarea la care noi ținem cel mai mult este pairingul local. Unei mâncări tradiționale specifice unei zone întotdeauna îi va sta bine alături de un vin din aceeași zonă. Și nimeni nu poate contesta savoarea unei mese cu caș de oaie, slănină, ceapă verde și un vin.

Poftă bună și experiențe culinare alese, mereu alături de vinul potrivit.