Despre noi

Suntem o familie tanara de antreprenori din judetul Bistrita-Nasaud, satul Jelna, fascinata de vin si de cultura vinului. Nu facem altceva decat sa continuam si sa ocrotim o poveste, o zona si un spirit viti-vinicol care a zacut adormit timp de mai multe secole aici in Jelna. Dealurile unde ne-am plantat vita-de-vie conform hartilor vechi de cateva secole ale acestei zone viti-vinicole, au fost cultivate cu vita-de-vie dar nu sunt specificate soiurile. Până şi pe harta iosefină realizată de Imperiul Austro-Ugar în 1766, prima cartare a Transilvaniei, apar întinse plantaţii de viţă de vie pe dealurile din Jelna.

Pastorim cu drag 26 de hectare de vita-de-vie, varsta medie fiind de 5 ani, iar soiurile pe care le avem sunt: Sauvignon Blanc, Feteasca Alba, Feteasca regala, Muscat Ottonel, Pinot Noir.

Urmeaza sa mai plantam Feteasca neagra, Merlot si Cabernet Savignon, precum si putin Novac sau negru de Dragasani, in timpul anului 2018.

Suntem o crama mica artizanala, de familie, producem undeva la 80.000 sticle anual si planuim ca pe masura ce via se va maturiza sa crestem pana la 100.000-120.000 sticle pe an.

"Una dintre cele mai vechi menționări a vinurilor din această zonă am găsit-o în Registrele bisericești, a bisericii din Jelna, în care se menționa că Petrus Murator, pictorul bisericii, cel care se presupune că a pictat fresca Navicella, a fost plătit în butoaie de vin", explică Ovidiu Moldovan.

In concluzie consideram ca este de datoria noastra ca si oameni ai locului, nascuti si crescuti aici, sa reinviem ceea ce istoria crunta a hotarat sa omoare in ultimul secol si anume, pamantul, vita-de-vie, vinul si cultura din Jelna. Exista un spirit curat, inchegat, natural si plin de omenie care uneste romanii, sasii si secuii din Jelna. O entitate, ne place noua sa credem care s-a format printr-o meritocratie, in niste vremuri in care oranduirea paturilor sociale din Transilvania nu ar fi permis acest lucru.

Am putea continua cu relatarile noastre 7 zile si 7 nopti…dar tot ce dorim noi este sa va primim cu bratele deschise, aici la Jelna, iar daca drumurile voastre nu va aduc aici, macar prin sarutul curat si dulce al vinurilor noastre.

 

Marturisire Enolog in legatura cu stilul de vinificare creat la Crama Jelna:

Enolog Crama Jelna - Darius Pripon
"Eu intotdeauna vinific ascultand cu atentie vocea terroir-ului. Daca timpul si viata mi-au oferit sansa de a vinifica in mai multe zone din Romania (Dealu Mare, Oltina, Murfatlar), precum si din lume (Franta, Noua Zeelanda), de a studia in Romania, Spania si Italia…pot sa va spun ca toata aceasta experienta binecuvantata nu a facut altceva decat sa ma smereasca in fata perfectiunii naturii, a jocului vietii din vita-de-vie si a ingineriei naturale ce alchimizeaza strugurele in vin. Astfel in vinurile noastre, veti putea regasi tipicitatea clara de Lechinta-Jelna, proaspete, acide, puternice, rafinate si aromate, precum si multe suprize venind din partea unei vinificari pro-active, si anume vinuri create cu drojdii salbatice, indigene, altele cu drojdii selectionate, altele cu fermentatie secventiala, unele lasate la macerat in pielita, altele in presa, altele fara maceratie. Toate au fost adaptate, nu s-a urmat nici o reteta clasica si nici nu vom urma vreuna, mereu si mereu vom incerca sa surprindem cu ochiul nostru uman, perfectiunea pe care ne-o daruieste natura."