Crama Jelna a lansat un vin iconic: Navicella, ”cultură și istorie în fiecare picătură”

Crama Jelna a lansat un vin iconic: Navicella, ”cultură și istorie în fiecare picătură”

Crama Jelna – ”Amprenta Transilvaniei” a lansat la Galeria Concentric din Bistrița un vin special: Navicella, numit astfel după fresca pictată în biserica din Jelna în anul 1520.

”Navicella – cultură și istorie, pe care le veți descoperi cu fiecare picătură vinificată de către oenologul Darius Pripon într-un cupaj de excepție. Am împletit cu măiestrie în brandul nostru iconic, Navicella, 85% Pinot Noir, 9% Carbernet Sauvignon și 6% Merlot pe care l-am maturat cu rigoare timp de 14 luni în barrique-uri de stejar transilvănean și apoi în sticlă preț de 8 luni.

De ce Navicella? În jurul anului 1300, Giotto di Bondone, marele pictor renascentist italian, realiza la comanda Papei, o impresionantă frescă numită Navicella. Aceasta reprezenta scena în care Iisus, mergând pe apă, ajunge la corabia în care se aflau ucenicii săi. La reconstrucția bazilicii Sf. Petru din Roma, fresca a fost distrusă, rămânând astfel doar în inimile pelerinilor care au văzut-o. Apoi știm că s-au realizat câteva copii ale acesteia, iar singurele copii cunoscute în întreaga lume sunt la Strasbourg (Franța), Florența, Pistoia (Italia) și Navicella Transilvanica, pictată în 1520 în biserica din Jelna/Senndorf. Știm din registrele bisericii că pictorul a fost plătit pentru munca sa în butoaie de vin din Jelna.

Navicella reprezintă pactul nostru metafizic cu vița-de-vie și cu vinul pe care aceasta este destinată să-l nască. Vinul, prin natura sa, poate să oglindească secole de cultură și tradiție. Navicella, capodopera pictorului Giotto di Bondone, se regăsește, sub forma uneia dintre cele patru copii, în biserica din Jelna. Iată cucernicul nostru omagiu!”.

Navicella, vin roșu sec, a fost realizat de oenologul Darius Pripon, iar brandul a fost creat de Transilvania Print, managerul Marin Ecedi fiind amfitrionul evenimentului.

”Vinul pe care îl lansăm acum, vinul nostru iconic, Navicella, reprezintă maturitatea noastră. Am visat de mult la această clipă”, a spus Darius Pripon.

mai multe: timponline.ro

sursa: timponline.ro