Cum a reînviat un fost primar un vin extrem de căutat acum mai multe secole. Realizarea unei picturi, plătită cu licoarea valoroasă

Cum a reînviat un fost primar un vin extrem de căutat acum mai multe secole. Realizarea unei picturi, plătită cu licoarea valoroasă

În biserica din Jelna se ascunde una dintre cele mai valoroase picture murale din lume. Asta pentru că este una dintre cele 4 copii existente pe Glob după capodopera lui Giotto, Navicella. Culmea, realizarea acestei picturi murale a fost plătită cu vin. Acelaşi vin de Jelna vrea să-l reînvie un fost primar din Bistriţa-Năsăud. Ştiri pe aceeaşi temă Cum prepari acasă vinul terapeutic şi maceratul la rece de tei. A...

Jelna, un sat situat la doi paşi de Bistriţa ascunde una dintre cele mai valoroase picturi din România şi din Europa. Este vorba despre o pictură murală, adăpostită de Biserica Evanghelică din Jelna.

De ce este aşa valoroasă această pictură murală descoperită întâmplător de un cercetător ungur? Ei bine, aceasta este una dintre cele patru copii existente în lume după capodopera pictorului Giotto di Bondone, un pictor şi arhitect Italian, considerat inovatorul picturii italiene şi predecesorul artei moderne.

Picturi murale inspirate din Navicella lui Giotto mai pot fi întâlnite doar în două biserici din Italia şi în una din Strasbourg. Pictura originală se întindea pe mai bine de 10 metri şi era adăpostită de Basilica Sfântul Petru din Roma şi distrusă în secolul XVII-lea.

Potrivit istoricului Adinel Dincă, de la Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca, biserica din Jelna, datată în secolul al XIV-lea este una dintre cele mai bine documentate monumente din Transilvania. Acest lucru se datorează unui registru de socoteli, care are în jur de 200 de pagini.

„Am avut plăcerea de a găsi informaţii despre această biserică inclusiv la Vatican. Este una dintre cele mai bine documentate biserici din Transilvania”, spunea în cadrul unei coferinţe, istoricul Adinel Dincă.

Potrivit acestuia, registrul de socoteli spunea că două cruci au găzduit mai multe relicve, printre care şi un ac din coroana de spini a Mântuitorului, dar şi fragmente osoase care au aparţinut regelui Ungariei Ladislau, Sfântului Gheorghe, Sfântului Ioan şi Sfântului Pavel.

Consemnările bisericeşti de la Jelna scot în evidenţă şi informaţii inedited. Acestea spun că pictorul care a realizat întreaga frescă ar fi fost plătit pentru lucrare cu butoaie cu vin produs în Jelna. Aceleaşi consemnări istorice plasează satul de lângă Bistriţa pe harta vinului.

Până şi pe harta iosefină realizată de Imperiul Austro-Ugar în 1766, prima cartare a Transilvaniei, apar întinse plantaţii de viţă de vie pe dealurile din Jelna.

Fascinat de această idee, fostul primar al comunei Cetate, Daniel Moldovan, împreună cu fratele său şi-au pus în cap să reînvie vinul de Jelna. În 2011, au plantat viţă de vie chiar pe terenurile pe care apărea plantaţie de viţă de vie pe vechiile hărţi ale judeţului.

Daniel Moldovan, care a condus primăria Cetate doar un mandat, în perioada 2012-2016, mai mult ca un experiment, a început aventura în lumea fructelor şi legumelor încă din anul 2003, când a cumpărat o livadă. Apoi s-a extins, iar acum fraţii Moldovan produc în solarii şi pe câmp peste 600 de tone de legume.

„Ideea ne-a venit în urmă cu şapte ani. Având teren aici şi auzind că zona e bună şi se pretează pentru vie, am profitat de programul de reconversie al viţei de vie şi ne-am hotărât să înfiinţăm o plantaţie de viţă de vie. Solul este foarte bun şi se pretează pentru viţă de vie. Am făcut şi studii de sol înainte de a planta”, povesteşte Daniel Moldovan.

Citeste mai mult: adev.ro/osgi5q

sursa: adevarul.ro